Skip to content

Jak skonfigurować prywatność mojego konta na Twitterze? – Od publicznego do prywatnego

29 de grudzień de 2021

Twitter jest jedną z najstarszych istniejących sieci społecznościowych, w przeciwieństwie do innych platform społecznościowych, Twitter postanowił zachować swoją istotę, będąc charakteryzuje się tym, że jest dość podstawowy i prosty. W rzeczywistości ta sieć społecznościowa jest uważana za jedną z najpoważniejszych, ponieważ większość jej populacji to dorośli.

Jednak pomimo tego, że jest określana jako podstawowa sieć społecznościowa, która polega na zachowaniu swojej pierwotnej istoty bez obawy o konkurowanie z innymi platformami, oferuje bardzo dobre opcje w okolicy Prywatność. Aktywowali nawet możliwość ustawienia prywatnego konta na Twitterze.

Jakie są główne różnice między publicznym a prywatnym kontem na Twitterze?

W przypadku kont prywatnych dzieje się to tak samo, jak w przypadku innych platform społecznościowych, gdzie jeśli użytkownik posiada konto prywatne, tylko Pdocenią wszystkie informacje opublikowane przez te konta lub osoby, które go śledzą; bardzo podobny do Instagrama i Facebooka w przypadku znajomych.

Uzyskaj dostęp do swoich tweetów i reaguj lub komentuj je

Tweety są dosłownie publikacje tej platformy społecznościowejJak już wspomnieliśmy, gdy konto na Twitterze jest prywatne, tylko Ty i konta, które obserwują Twoje konto, będziecie mogli zobaczyć Twoje prywatne tweety. Nie ma znaczenia, czy są to obrazy, filmy czy jakiekolwiek treści, tylko Twoi obserwatorzy będą mogli docenić informacje.

W ten sam sposób w przypadku kont, które chcą Cię obserwować, otrzymasz powiadomienie, informując Cię, że ktoś chce Cię śledzić na Twitterze i tylko za Twoją zgodą, ta osoba będzie mogła Cię śledzić i doceniać wszystkie treści, które przesyłasz lub udostępniasz w tej sieci społecznościowej. Z drugiej strony, mając opcję prywatnego konta, Twoi obserwatorzy nie będą mogli skorzystać z opcji Retweet, aby udostępnić jakikolwiek tweet, który należy do Ciebie.

W ten sam sposób Twoje tweety, nie pojawi się w wyszukiwarkach z platformy i tylko konta, które Cię obserwują, będą mogły wyszukiwać Twoje tweety i doceniać je. Możesz jednak zrobić zrzut ekranu swoich tweetów, niezależnie od tego, czy konto jest prywatne; ponieważ platforma Twitter nie ogranicza tego typu aktywności.

Po zmianie tweetów z publicznych na prywatne, natychmiast te tweety może być doceniony tylko przez Twoich obserwującychb i zostaną całkowicie usunięte z wyszukiwarek platformy. Więc jeśli masz tweety przed uczynieniem swojego konta prywatnym, nie ma się czym martwić, ponieważ wszystkie te informacje będą ograniczone do opinii publicznej.

Teraz, jeśli masz konto prywatne i upubliczniasz je, te tweety, które były wcześniej ograniczone, stanie się publiczny, co każdy użytkownik Twittera może docenić i udostępnić.

Bardziej kontrolowane wysyłanie prywatnych wiadomości

Zachowując prywatne konto na Twitterze, jest to również ograniczą wiadomości, które do Ciebie dotrą a także wiadomości, które są prywatne. W rzeczywistości tylko osoby lub konta, które Cię obserwują, będą mogły wysyłać Ci bezpośrednie wiadomości na Twoje konto na Twitterze.

Co powinieneś zrobić, aby Twoje konto na Twitterze było prywatne?

Aby przekonwertować swoje konto na Twitterze z dostępu publicznego na wyłączny lub prywatny, po prostu musisz wykonać kilka prostych kroków aby aktywować ten nowy tryb bezpieczeństwa na swoim koncie.

Z aplikacji na Androida

Bardzo dobrze, aby wykonać tę konfigurację z telefonu z Androidem, pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest zlokalizowanie się na Twitterze. Następnie przejdź do swojego profilu, jeśli nie wiesz, gdzie on jest, jest w lewy górny róg ekranu, pojawi się mały obrazek Twojego zdjęcia profilowego.

Twitter z aplikacji mobilnej

Tam pojawi się lista opcji, wśród nich będzie opcja zidentyfikowana jako „ustawienia i prywatność”; Gdy tam wejdziesz, zobaczysz wszystkie ustawienia ogólne i ustawienia prywatności swojego profilu na Twitterze. Wpisz opcję, która jest oznaczona jako „prywatność i bezpieczeństwo”, tam zobaczysz kolejną listę opcji, dotyczących prywatności i danych udostępnianych na Twitterze.

Na górze listy będzie opcja oznaczona jako „odbiorcy i etykiety” tam na górze listy pojawi się opcja „chroń swoje tweety”. Musisz aktywować przełącznik, dzięki czemu tylko Twoi obserwatorzy będą mogli docenić Twoje tweety

Z aplikacją na iOS

Konfiguracja profilu na Twitterze z urządzenia z systemem operacyjnym iOS jest bardzo podobna do procedury wykonywanej na urządzeniu z systemem Android. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to wejść do swojego profilu, który znajduje się w lewym górnym rogu ekranu, a następnie wejść w opcję „konfiguracja i zabezpieczenia”. Będąc tam, wprowadź opcję „Prywatność i bezpieczeństwo” gdzie zobaczysz opcję identyfikowaną jako „odbiorcy i tagi”. W tej opcji pojawi się przełącznik „chroń swoje tweety”.

Jak skonfigurować prywatność swojego konta na Twitterze z komputera?

Możesz również aktywować tę opcję ze strony Twittera, nie jest konieczne posiadanie aplikacji na telefon komórkowy, aby móc aktywować opcję. Zaloguj się do Twittera ze strony internetowej, Po lewej stronie ekranu zobaczysz szereg opcji umieszczonych pionowo, w tym jedną oznaczoną trzema poziomymi punktami w okręgu.

Twitter na telefonie komórkowym i komputerze!

Gdy tam wejdziesz, pojawi się lista ogólnych konfiguracji internetowych, tam zobaczysz opcję, aby „ustawienia i prywatność”. Wejdź tam i przejdź do opcji „Prywatność i bezpieczeństwo”, a następnie przejdź do opcji „Odbiorcy i etykiety”, a tam zobaczysz opcję „Chroń swoje tweety”. Kliknij pole, a pojawi się okno potwierdzenia, potwierdź swój wybór i to wszystko, Twoje tweety będą ograniczone do opinii publicznej i tylko Twoi obserwatorzy będą mogli je docenić.