Skip to content

Jak dezaktywować kamerę do rozmów wideo w Messengerze z Androida lub iPhone’a?

11 de październik de 2021

Obecnie wydaje się niemożliwe, aby jedna osoba nie mogła komunikować się z drugą, skoro na rynku jest tak wiele aplikacji do komunikacji bezpośredniej lub mediów społecznościowych. Ale jeśli mówimy o Facebook Messengerze, to wydaje się, że jest to krok do przodu, ale może nie chcesz przeszkadzać znajomym, a potem chcesz wyłącz kamerę do rozmów wideo w telefonie komórkowym w Messengerze.

Może to być opcja, do której skłonnych jest wielu użytkowników sieci społecznościowej, a to uniemożliwia rozpoczęcie rozmowy wideo w określonym momencie. Ale ta, podobnie jak wiele innych funkcji, które oferuje nam Facebook, nie jest dobrze znana. A w tym przypadku, na przykład, jak się dowiedzieć, czy zostałeś zablokowany na Facebook Messengerze.

Facebook Messenger to najczęściej używane medium do bezpośredniej komunikacji ze znajomymi, gdzie możesz bez większych problemów komunikować się z innymi platformami, za pomocą wiadomości lub wysyłając audio z Facebook Messenger do WhatsApp, ale jeśli chcesz wiedzieć jak dezaktywować kamerę do rozmów wideo w Messengerze z telefonu komórkowego?, nie przestawaj czytać tego artykułu.

W jaki sposób uprawnienia do aparatu są wyłączone w Messengerze?

Inną ważną kwestią, o której użytkownicy muszą pamiętać, jest to, że ze względów bezpieczeństwa żadna aplikacja nie powinna mieć uprawnień dostępu do aparatu w telefonie komórkowym. W każdym razie idealnie byłoby, gdyby aplikacja pytała przed użyciem, a nie robiła tego arbitralnie. Dlatego, jeśli chcesz dezaktywować uprawnienia Messengera do swojej kamery, musisz wykonać następujące czynności.

Korzystanie z iPhone’a

Jeśli w twoim przypadku używasz iPhone’a, kroki są naprawdę proste cofnij pozwolenie na Facebook Messenger. Najpierw musisz wejść w Ustawienia mobilne, następnym krokiem jest wyszukanie i wybranie w sekcji „Prywatność”. W tym oknie znajdziesz opcję 'Kamera’ i klikniesz na nią, ta akcja wyświetli listę na ekranie.

Na tej liście znajdziesz wszystkie aplikacje, które mają dostęp do kamery mobilnej, a w naszym przypadku wyszukamy Facebooka. Obok zobaczysz przełącznik, który musisz dezaktywować, dzięki czemu aplikacja nie będzie miała już dostępu do kamery.

Z Androida

w urządzenia mobilne z systemem Android Musisz najpierw wejść w „Ustawienia” telefonu. W tym oknie kliknij sekcję „Aplikacje”, a następnie wybierz opcję „Uprawnienia”.

osoba korzysta z komunikatora

W tym nowym oknie wyszukaj i kliknij sekcję „Aparat”, następnym krokiem jest przeszukanie listy opcji „Facebook”. Obok tej aplikacji znajduje się przycisk, który należy dezaktywować i w ten sposób Facebook Messenger nie będzie miał uprawnień dostępu do aparatu telefonu.

Wyłącz uprawnienia na PC

Teraz, jeśli to, czego chcesz, to usuń uprawnienia z komputera, sprawdzisz również, że jest to bardzo proste. Najpierw musisz wejść do przeglądarki Google Chrome, a następnie kliknąć ikonę z trzema kropkami, która znajduje się w prawym górnym rogu. Wejdź w „Ustawienia”, a następnie wybierz sekcję „Prywatność i bezpieczeństwo”.

Następnym krokiem jest kliknięcie opcji „Ustawienia witryny”, teraz musisz wybrać opcję „Facebook Messenger”. Następnie klikasz opcję „Kamera” i tutaj musisz tylko zablokować uprawnienia dostępu do kamery.

Dlaczego moja kamera miga podczas rozmowy wideo w Messengerze, jeśli nie mam włączonych uprawnień?

W Facebook Messengerze mogą pojawić się gesty, które mogą wskazywać na coś, co nie jest i widzimy to, gdy kamera mruga. Na pierwszy rzut oka możemy pomyśleć, że uruchomiono połączenie wideo i to bez naszej zgody, ale tak nie jest.

Gdy kamera miga, oznacza to tylko, że funkcja „Natychmiastowe wideo” jest aktywna i dlatego nasz rozmówca chce nam coś pokazać z kamery. Więc jeśli masz wyłączony aparat dla Facebook Messenger, nadal możesz otrzymać wiadomość.

Zakłócenia lub zabezpieczenia

Lampka aparatu będzie migać i zostanie to zrobione, aby powiedzieć, że masz przychodzące połączenie wideo. Ale ten przypadek może również wystąpić, gdy z jakiegoś dziwnego powodu wystąpią zakłócenia, za pomocą innej aplikacji lub środków zewnętrznych.

logo komunikatora klawiatury

Co mogę zrobić, aby wyłączyć powiadomienia o rozmowach wideo w Messengerze?

Facebook Messenger pozwala usuń powiadomienia o przychodzących rozmowach wideo a do tego wystarczy postępować zgodnie z tymi prostymi instrukcjami. Najpierw zaloguj się do Facebook Messenger ze swojego urządzenia. W swoim profilu wejdź w „czat” i kliknij ikonę w kształcie koła zębatego, aby uzyskać dostęp do ustawień aplikacji.

Następnym krokiem jest wybranie opcji „Dezaktywuj połączenia głosowe i wideo” i teraz będziesz mieć kilka opcji do wyboru. Tam, gdzie możesz wybrać opcję, która najbardziej Ci odpowiada, będziesz mieć „1 godzinę”, „Do 8 rano” i „Dopóki nie aktywuję go ponownie”. I to proste, tak proste, jak usunąć wszystkie wiadomości naraz w Messengerze, które już masz wyłączone powiadomienia o rozmowach wideo.