Skip to content

Jak uniemożliwić im publikowanie na mojej tablicy na Facebooku? – Regulowanie postu

26 de styczeń de 2022

Jednym z głównych pomysłów, jakie mieli twórcy Facebooka w momencie jego tworzenia, była możliwość, że wśród znajomych, których miałeś na Facebooku, możesz oznaczaj zdjęcia lub posty ze sobą. W rzeczywistości był to jeden z głównych pomysłów, który sprawił, że platforma odniosła taki sukces na początku, że nieograniczona możliwość interakcji z ludźmi, których miałeś jako znajomych na tej platformie.

Problem, który istnieje sam w sobie, polega na tym, że większość użytkowników nie ma sklasyfikowanych „przyjaciół” na Facebooku, ale na tej liście znajomych znajdują się ludzie wszelkiego rodzaju, nieważne, czy je znasz, czy nie. Jest to coś, co może pomóc użytkownikom stać się o wiele większą liczbą przyjaciół. Problem polega na tym, że jest wielu złośliwych użytkowników, którzy mogą oznaczyć Cię nieodpowiednimi treściami na Twojej ścianie, ale istnieją sposoby, aby tego uniknąć.

Jakie są opcje prywatności konta, które Facebook ma dla swoich użytkowników?

Z tych i wielu innych powodów problemów, które pojawiają się wśród użytkowników Facebooka, platforma postanowiła wdrożyć inne opcje bezpieczeństwa i prywatności, w którym możesz sklasyfikować osoby, które mogą wykonywać określone czynności na Twojej ścianie na Facebooku.

W ten sposób będziesz w stanie zapobiec oznaczaniu lub publikowaniu nieodpowiednich treści w Twoim profilu, co może zaszkodzić Twojej reputacji na tej platformie. Wielu użytkowników skarżyło się, że inni użytkownicy publikowali lub udostępniali treści pornograficzne na ściankach swoich profili.

Tylko przyjaciele

Istnieje kilka opcji konfiguracji informacji, które widzą osoby, które mogą wejść na Twój profil na Facebooku. Opcje takie jak Twoje dane osobowe, Twoi znajomi, Twoje zdjęcia, filmy i obrazy, które udostępniasz. Oprócz tego również możliwość opublikuj treść w swoim profilu lub oznacz Cię tagiem we wspomnianej treści.

Kiedy masz skonfigurowaną opcję „tylko przyjaciele” w tych różnych opcjach na Facebooku, dajesz tylko osobom, których masz jako znajomych na platformie, możliwość zobaczenia twoich informacji, twoich zdjęć i filmów. Podobnie, taktylko ci użytkownicy, których masz jako znajomych, mogą publikować w Twoim profilu lub oznaczać Cię tagiem we wpisie.

Z drugiej strony istnieje opcja, którą platforma oferuje dla tych publikacji, które wspominają lub oznaczają Cię. Ktoś oznaczy Cię tagiem w poście, Twoje imię i nazwisko pojawi się w tym poście, ale tylko za Twoją zgodą post, w którym zostałeś oznaczony, pojawi się w Twoich postach w profilu.

Może to być używane jako rodzaj filtra bezpieczeństwa, za pomocą którego możesz przeglądać i wiedzieć, na czym zostałeś oznaczony, bez pojawiania się wspomnianej publikacji w Twoim profilu. Zatem możesz podjąć działania, o tych publikacjach i osobach, które oznaczyły Cię tagami w treściach niedozwolonych na platformie Facebook, potępiając publikację i osobę.

Prywatny

W takim przypadku tylko Ty możesz zobaczyć różne opcje informacji. W ten sposób nikt oprócz ciebie może mieć dostęp do takich informacji. Na platformie opcja ta pojawi się z nazwą „prywatne” wraz z małym obrazkiem kłódki, co oznacza, że ​​wszystkie te informacje są niedostępne dla publiczności.

Z drugiej strony posiadanie informacji w ten sposób nie jest zbyt wygodne, ponieważ nikt, nawet Twoi znajomi, nie będą w stanie docenić takich informacji. W sieci społecznościowej posiadanie dużej ilości informacji w tej kategorii bezpieczeństwa może nie mieć większego sensu, ponieważ jeśli użytkownik nie chce udostępniać pewnych prywatnych informacji w sieci społecznościowej, najlepiej nie przesyłać ich na platformę. W przeciwnym razie tylko ten użytkownik będzie mógł uzyskać do niego dostęp.

logo facebooka na niebieskim tle

Wszyscy

W przeciwieństwie do dwóch pierwszych opcji, w tej kategorii upubliczniasz swój profil na Facebooku. Oznacza to, że nie będzie miało znaczenia, czy dana osoba ma Cię na Facebooku, czy nie, nadal będzie w stanie docenić wszystkie te informacje.

Spersonalizowane

Z drugiej strony ta opcja jest powiązany z „tylko przyjaciółmi” ale w tym możesz wyłączyć niektórych znajomych i włączyć innych. Jest to używane przez osoby, które mają użytkownika na liście znajomych, ale nie chcą, aby ten użytkownik docenił określone informacje.

Jak możesz usunąć dostęp do publikowania na swojej tablicy na Facebooku?

Sieć społecznościowa Facebook daje Ci możliwość ograniczenia osób, które mogą publikować na Twoim profilu na Facebooku, więc tylko Ty możesz publikować na swoim profilu.

Z aplikacji na Androida

Z aplikacji na telefon komórkowy z Androidem musisz wykonać kilka krótkich kroków. Najpierw otwórz aplikację Facebook, a następnie przejdź do trzech poziomych linii, które będą po prawej stronie ekranu, tam zobaczysz symbol „koła zębatego”, naciśnij go, aby uzyskać dostęp do ustawień.

W ustawieniach przewiń w dół i przejdź do zakładki ustawień. „publiczne i widoczne” Wprowadź profil i opcję etykietowania. Pojawi się pierwsza opcja „kto może publikować na Twoim profilu” wejdź tam i wybierz opcję „tylko ja”.

Za pomocą urządzenia z systemem iOS

interfejs urządzenia iphone

W przypadku urządzeń iPhone procedura będzie podobna jak w przypadku telefonu z systemem Android, będąc w aplikacji Facebook przejdź do trzech linii poziomo, wejdź w sekcję ustawień profilu, a następnie poszukaj „publiczność i widoczność” dla możliwość „kto może publikować w Twoim profilu” wpisz go i wybierz opcję „tylko ja”.

Na stronie Facebooka

Po otwarciu witryny Facebook musisz kliknąć strzałkę, która pojawi się w prawym górnym rogu ekranu. Tam zobaczysz opcja „ustawienia i prywatność” po jego wpisaniu pojawi się opcja konfiguracji, w środku poszukaj opcji „profil i etykietowanie” jako pierwszą opcję zobaczysz „kto może publikować na Twoim profilu” wybierz opcję „tylko ja”