Skip to content

Jak ukryć informacje o moim profilu na Facebooku? – Skonfiguruj prywatność

23 de grudzień de 2021

Facebook to sieć społecznościowa, która udostępnia wiele informacji z profilu innym użytkownikom kim są obserwujący i znajomi, informacje takie jak: krewni, miejsce zamieszkania, szkoła lub uczelnia, na której studiuje lub studiował, miejsce, w którym pracuje lub pracuje, sytuacja sentymentalna i tym samym aktualny partner, którego ma użytkownik.

Nie oznacza to, że użytkownicy Facebooka mają obowiązek umieszczenia wszystkich tych informacji w profilu, Jeśli chcą, mogą to zrobić, ale jeśli nie, nie mają takiego obowiązku. Samo pytanie brzmi, którzy ludzie mają dostęp do twoich informacji na Facebooku, to jest to, co naprawdę powoduje problemy.

Jakie informacje na swoim profilu na Facebooku możesz ukryć?

Oczywiście Facebook daje Ci możliwość przechowywania dużej ilości Twoich danych osobowych, możesz udostępniać tyle o sobie, ile chcesz. Ogólnie rzecz biorąc, wiele osób, gdy po raz pierwszy zakłada konto na Facebooku, udostępnia wszelkiego rodzaju informacje w tej sieci społecznościowej, wypełniając prawie wszystkie lub wszystkie przestrzenie informacje, które pojawiają się w profilu.

Na początku może ci się to wydawać bardzo fajne, ale z biegiem czasu może się tak stać naruszenie prywatności użytkownika, dlatego użytkownik chce wyeliminować lub ukryć te informacje.

W tym celu Facebook daje Ci możliwość ukrycia absolutnie wszystkich danych, które masz na swoim profilu. Niektóre z tych danych to: liczba lub lista znajomych, albumy ze zdjęciami lub filmami, liczba obserwujących, poprzednie zdjęcia na okładkę i profil, sytuacja sentymentalna, obecne miasto, dom nauki, miejsce pracy i wiele innych.

Wszystkie te informacje już wspomniane, możesz to ukryć na swoim profilu na Facebooku, Jeśli chcesz, możesz to ukryć dla wszystkich osób lub kont i tylko Ty będziesz mieć dostęp do tych informacji. Inną opcją oferowaną przez platformę jest ukrywanie tych informacji przed osobami innymi niż Twoi znajomi „tylko osoby, które masz jako znajomych na Facebooku, będą w stanie docenić te informacje”

Z drugiej strony możesz zezwolić na pokazywanie informacji określonej liczbie znajomych (w przypadku tej opcji musisz wybrać osobę po osobie, którą chcesz pozostawić lub odmówić dostępu do swoich danych osobowych).

W ten sam sposób dzieje się z publikacjami, jeśli masz publikację, bądź zdjęcie, wideo, udostępniony obraz lub historia, Masz możliwość ukrycia tego, udostępnienia go tylko znajomym lub wybrania określonej grupy znajomych, którzy mogą zobaczyć tę publikację, na wypadek, gdybyś nie chciał, aby ktoś ją zobaczył.

W jaki sposób ukrywane są informacje z Twojego konta na Facebooku?

Tak czy inaczej możesz ukryć informacje na swoim profilu na Facebooku, nie ma znaczenia, czy uzyskujesz dostęp ze swojego komputer za pomocą dowolnej przeglądarki Lub jeśli wolisz w jakikolwiek sposób korzystać z aplikacji Facebook na urządzenia mobilne, możesz uzyskać dostęp do ustawień danych, informacji i publikacji i w ten sposób zmienić ustawienia osób, które mogą zobaczyć te informacje.

Z przeglądarki

Aby zmienić ustawienia z przeglądarki, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to wejść na swój profil na Facebooku na oficjalnej stronie, a następnie poszukać tego, co chcesz ukryć, o czym już wspominaliśmy, mogą to być informacje z Twojego profilu takie jak hobby, Twoje miasto, data urodzenia, liczba znajomych, liczba obserwujących, Twój stary profil oraz zdjęcia na okładkę i posty, które chcesz ukryć.

procedura z twojego komputera

Jeśli jest to część Twoich informacji, przejdź do sekcji „informacje”, która pojawia się w Twoim profilu, tam zobaczysz wszystkie Twoje dane osobowe, wybierz informacje, które chcesz zmodyfikować. Przykład: jeśli chcesz zmienić miejsce zamieszkania, musisz wpisać po prawej stronie w miejscu, w którym jest napisane „mieszka”, pojawi się małe logo, które określi, do jakiego typu osób dociera ta informacja.

Teraz w przypadku „publicznego” nazywa się to logo planety Ziemi, jeśli tylko twoi „znajomi” są dostępni, pojawi się logo dwóch postaci ludzi, w przypadku opcji „tylko ty” logo kłódki.

W przypadku chęci ukrycia publikacji, pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to zlokalizować się pod adresem post, który chcesz ukryć, będąc tam, w prawej górnej części publikacji pojawią się trzy punkty poziomo, wchodząc tam, pojawi się opcja „edytuj publikację” gdy już jesteś w tej opcji, pod Twoim imieniem pojawi się typ publikacji przy której publikacji nadejdzie, tam możesz modulować rodzaj publiczności i wybrać tę, która najbardziej Ci odpowiada.

W aplikacji

Aby zmodyfikować rodzaj odbiorców w swoich informacjach lub publikacjach za pomocą aplikacji na urządzenia mobilne, podobnie jest w przypadku korzystania z przeglądarki. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to przejść do swojego profilu, będąc tam, wybierz opcję, która mówi „Edytuj dane publiczne” Tam zobaczysz szczegóły swoich danych, wybierz opcję „edytuj”, wpisując tam możesz edytować swoje dane osobowe.

wykonać procedurę z aplikacji

Ponadto wystarczy podać logo ołówka, które pojawia się po prawej stronie każdej opcji, pojawi się typ publiczności, która może docenić te informacje, wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada.

W przypadku publikacji należy przejść do publikacji, którą chcesz ukryć, w prawej górnej części tej publikacji pojawią się one trzy punkty ułożone poziomoGdy tam wejdziesz, pojawi się lista opcji, w której pojawi się opcja „edycji publikacji” wpisując tam, pod swoim nazwiskiem, pojawi się rodzaj publiczności, do której publikacja dotrze, wybierz tę, która najbardziej odpowiada ty.

Jak możesz zweryfikować na Facebooku, że Twoje informacje zostały poprawnie ukryte?

Teraz, jeśli wykonałeś już procedury ukrywania informacji, których nie chcesz, aby niektórzy docenili, możesz zweryfikować, że zostały ukryte, ponowne wpisanie w opcji „edytuj”. Tam, Weryfikujesz rodzaj publiczności, która może zobaczyć te informacje lub publikację, jest to określane za pomocą kilku małych logo.