Skip to content

Jak odłączyć aplikacje moich sieci społecznościowych? – Zarządzaj uprawnieniami

23 de luty de 2022

Kiedy mamy telefon i pobieramy aplikacje, zwykle proszą nas o połączenie z nimi naszych sieci społecznościowych w ramach uprawnień do ich używania. Innym razem ma to na celu uniknięcie sytuacji, w której użytkownik, który pobiera aplikację, nie musi tworzyć konta w aplikacji, ale po prostu kojarzy jedną z posiadanych sieci społecznościowych, które są powiązane z aplikacją.

Jednak przyznając aplikacji pozwolenie na powiązanie z nią naszej sieci społecznościowej, będzie ona miała dostęp do danych osobowych znalezionych w sieciach społecznościowych, co stanowi całkowite ryzyko dla innych złośliwych osób. Mogą ukraść nasze informacje. Dlatego nauczymy Cię, jak odłączać aplikacje od sieci społecznościowych.

Jak odwołać uprawnienia aplikacji w każdej z sieci społecznościowych?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile pobranych aplikacji ma połączone z Twoimi sieciami społecznościowymi? Z pewnością nie pamiętasz, z iloma aplikacjami powiązałeś swoje sieci społecznościowe. Ale często aplikacje Cię pytają powiąż niektóre z twoich sieci społecznościowych i z obowiązku robisz to, nie wiedząc, jakie konsekwencje może przynieść ten link.

Często, gdy logujemy się do Facebooka, Instagrama lub Twittera, wiele witryn i aplikacji oferuje nam połączenie ich platform z niektórymi sieciami społecznościowymi. Jest to bardzo korzystne, ponieważ będziesz mieć łatwiejszy dostęp do stron internetowych i aplikacji, ale nadal jest to bardzo ryzykowne. Ponadto czasami usuwamy aplikacje, których już nie używamy, ale zapominamy odłączyć od nich naszą sieć społecznościową, nawet jeśli aplikacja jest dezaktywowana, nadal zawiera nasze informacje i dlatego musimy je usunąć.

Z drugiej strony aplikacje, z którymi kojarzymy nasze sieci społecznościowe, zwykle zawierają znacznie więcej informacji, niż sobie wyobrażamy. Z tego powodu niezwykle ważne jest, abyśmy czytali poprawnie i uważnie regulamin aplikacji przed ich zaakceptowaniem. Ponieważ od momentu zaakceptowania warunków korzystania z aplikacji, która powiąże ją z Twoją siecią społecznościową, będzie ona miała dostęp do Twoich danych osobowych z sieci społecznościowej.

Podobnie, kojarząc je, może się zdarzyć, że złośliwe złośliwe oprogramowanie zainfekowało Twoje konto lub obserwujących, może się również zdarzyć, że Twoje konto zostanie zhakowane.

Połączone z moim kontem na Facebooku

Jedną z najczęściej używanych, popularnych i największych sieci społecznościowych na świecie jest platforma Facebook. Ponieważ pozwala użytkownikom na całym świecie łączyć się z przyjaciółmi i rodziną. Ponadto pozwala aktualizować to, co robisz na co dzień, publikując zdjęcia, filmy, historie, a nawet pozwala wysyłać prywatne wiadomości. Ale mimo to jest to jedna z sieci, które wiele aplikacji prosi o powiązanie z ich platformą i odłączenie jej od tych aplikacji, będziesz musiał wykonać następujące czynności:

  1. Wejdź na Facebooka z aplikacji mobilnej lub z komputera.
  2. Następnie wejdź w opcję „Ustawienia”.
  3. Następnie przejdź do opcji „Aplikacje i strony internetowe”.
  4. Po wprowadzeniu będziesz mógł zobaczyć wszystkie aplikacje i strony internetowe, z którymi połączyłeś swoje konto na Facebooku. Tam możesz wybrać aplikację lub witrynę, którą chcesz odłączyć od swojego konta na Facebooku.
  5. Teraz, po wejściu do aplikacji lub strony internetowej, będziesz musiał kliknąć opcję „Usuń”, a w ten sposób Twoje konto zostanie odłączone od tej aplikacji lub strony internetowej.

odłącz aplikacje od swojego konta na Facebooku

Z czego korzystają moje dane z LinkedIn?

Inną z sieci społecznościowych, która jest często używana do łączenia go z aplikacjami, jest sieć społecznościowa LinkedIn. Jest to uważane za jedno z najlepszych narzędzi dla wszystkich tych profesjonalistów, którzy chcą nawiązać kontakt z innymi ludźmi rozwijającymi swoją karierę. Jednak w tej sieci społecznościowej nie ma zbyt wielu danych osobowych, które są w niej udostępniane, ale mimo to są informacje, które mogliby ukraść i użyć przeciwko tobie. Teraz, aby odłączyć aplikacje od konta Linkedln, wykonaj następujące czynności:

  1. Zaloguj się do LinkedIn.
  2. Kliknij zdjęcie profilowe swojego konta.
  3. Teraz kliknij zarządzaj w sekcji „Ustawienia i prywatność”.
  4. Następnie wpisz „Partnerzy i osoby trzecie” na liście po lewej stronie.
  5. Następnie musisz wybrać aplikacje i nacisnąć „Usuń”, które chcesz usunąć, aby odłączyć je od swojego konta.

z mojego Twittera

Jedną z sieci, która jest również szeroko stosowana na całym świecie i bardzo popularna, jest platforma Twitter. Jest to jednak kolejna sieć społecznościowa, którą bardzo często kojarzymy z wieloma aplikacjami, które pobieramy, aby uzyskać dostęp do tej aplikacji. Dlatego konieczne jest odłączenie tej sieci społecznościowej od niektórych aplikacji, aby uniknąć kradzieży danych osobowych. Teraz, aby odłączyć Twittera od aplikacji, musisz wykonać następujące czynności:

  1. Zaloguj się do Twittera z komputera lub aplikacji mobilnej.
  2. Następnie wprowadź ikonę swojego zdjęcia profilowego.
  3. Następnie przejdź do „Ustawienia i prywatność”.
  4. Następnie przejdź do „Aplikacje i urządzenia”.
  5. Następnie pojawią się wszystkie aplikacje i strony internetowe, z którymi połączone było Twoje konto na Twitterze, musisz usunąć link.

odłącz swoje konto na Twitterze od aplikacji

Kiedy uzyskują dostęp do mojego konta na Pintereście

Najlepiej odłączyć swoje konto Pinterest od aplikacji, z którymi jest powiązane, aby uzyskać większą prywatność i bezpieczeństwo, w tym celu musisz wykonać następujące czynności:

  1. Zaloguj się na swoje konto na Pintereście.
  2. Następnie wprowadź swoje zdjęcie profilowe.
  3. Teraz przejdź do „Ustawienia”.
  4. Następnie wpisz „Aplikacje”, aby zobaczyć aplikacje połączone z Twoim kontem.
  5. Na koniec wybierz „Odwołaj dostęp i usuń”, w ten sposób zostaną one odłączone.

Jakie konkretne aplikacje służą do odłączania wszystkich sieci społecznościowych?

Aplikacja, której możesz użyć do odłączenia wszystkich sieci społecznościowych od aplikacji, to MyPermissions Privacy Cleaner. Ponadto jest bardzo łatwy w użyciu, aby wyeliminować sieci społecznościowe i można go pobrać ze sklepów z aplikacjami.