Skip to content

Co to jest historia YouTube i jak wyczyścić lub usunąć historię na komputerze lub Androidzie?

6 de luty de 2022

Po wyszukiwarce Google; YouTube jest najczęściej używana strona internetowa na świecie. Właśnie dlatego jest niewielu, którzy jeszcze nie pobrali ani nie zaktualizowali YouTube… Wszyscy o tym wiedzą! Swoją popularność zawdzięcza jednak nie odrobinie szczęścia, ale szerokiej gamie treści, które przechowuje od momentu powstania w 2005 roku.

Więcej 2 miliony użytkowników używają go, codziennie konsumując teledyski i inne rodzaje nagrań, do których można uzyskać dostęp, a nawet udostępniać je znajomym za pośrednictwem Whatsapp.

To właśnie ta odmiana oznacza, że ​​pod koniec dnia nasza historia się zawaliła, z treściami, które mogą być niewidoczne dla dzieci również korzystających z urządzenia; szefowie firm; lub po prostu zdarza się, że aplikacja działa wolno i chcemy ją wyczyścić. Nawet robienie tego jest znacznie prostsze niż się wydaje, a tutaj pokażemy Ci wszystko, co musisz wiedzieć, aby usunąć historię YouTube, przeglądać bez pozostawiania śladu.

Czym jest historia YouTube?

Ogólnie rzecz biorąc, jego celem jest poprawa jakości wyszukiwania jako użytkownika; pozwalając ci zlokalizować ostatnio oglądane filmy, na wypadek, gdybyś nie pamiętał nazwiska, wykonawcy lub jakichkolwiek innych danych dotyczących lokalizacji. Podobnie, aby zoptymalizować łatwość dostępu do tych opcji, udało im się podzielić je na 2 typy:

Historia wyszukiwania w YouTube

Historia wyszukiwania działa poprzez wewnętrzna przeglądarka internetowa, który obsługuje ikony reprezentujące wyszukiwania: Jeśli nigdy nie kliknąłeś tej opcji, fraza jest wyświetlana z lupą po lewej stronie; ale jeśli wcześniej wszedłeś, pokazuje mały zegar w tym samym miejscu.

Historia oglądania w YouTube

Z drugiej strony pojawia się jako opcja internetowa, do której można uzyskać dostęp z menu na komputerach lub za pomocą przycisku „Biblioteka” w przypadku telefonów z systemem Adnroid. Lista filmy w porządku chronologicznym zgodnie z tym, jak byli widziani; oferując możliwość wznowienia niektórych lub zobaczenia go ponownie, jeśli chcesz.

Jak usunąć historię Youtube z komputera lub Androida? Krok po kroku

Jeśli nie chcesz zostawiać wskazówek na temat tego, co przeglądałeś na YouTube, powiemy Ci, że historia możesz usunąć tyle razy, ile chcesz i bezpośrednio z sieci.

Wyczyść historię YouTube z komputera

Wpisz swoją zaufaną przeglądarkę, dostęp do YouTube i zaloguj się, jeśli to konieczne (jeśli masz połączone konto Gmail, nie będzie to konieczne… Mając to gotowe, zacznijmy:

  1. Wybierz menu który znajduje się w lewym górnym rogu, wykreślony trzema liniami; wtedy natychmiast zobaczysz sekcję „Historia”, kliknij ją.
  2. Już w środku zobaczysz, jak w prawej części ekranu będą się pojawiać opcje konfiguracji… Tam znajdziesz kontrolkę o nazwie „Wyczyść całą historię oglądania” i drugą o nazwie „Zarządzaj całą historią”. Jeśli chcesz całkowicie usunąć historię obejrzanych filmów, wybierz pierwszą opcję i postępuj zgodnie z instrukcjami.
  3. Jeśli chcesz również odrzucić ostatnie wyszukiwania, kliknij poniżej „Historia wyszukiwania i oglądania”. Tutaj będziesz mieć możliwość usunięcia obu według okresu; wybierz datę lub „Na zawsze”, aby usunąć całą aktywność na koncie.

Wyczyść historię YouTube na Androidzie

Wejdź do wniosku, kliknij małe kółko w prawym górnym rogu, gdzie możesz uzyskać dostęp do swojego konta; Zostanie wyświetlonych wiele opcji, które pozwolą Ci zarządzać nim tak, jak chcesz.

metoda usuwania historii youtube na telefonie komórkowym

  • Następnie naciśnij opcja „Ustawienia”, kliknij ponownie sekcję „Historia i prywatność”, a na koniec zobaczysz, że będziesz mieć możliwość oddzielnego usunięcia dwóch historii; w końcu wybierz ten, który chcesz lub oba, jeśli tak wolisz.
  • Pojawi się małe pudełko wyjaśnienie, co zostanie usunięte, a na niebiesko możliwość „Wyczyść historię odtwarzania” lub „Wyczyść historię wyszukiwania”; w zależności od przypadku.

Dzięki temu będziesz miał to gotowe; jednak i na wypadek, gdybyś chciał całkowicie wyciszyć typ treści, możesz także zablokować konta lub kanały YouTube i całkowicie zapomnieć o tych filmach.