Skip to content

Jak wyczyścić opcję autouzupełniania na Facebooku? – Usuń go całkowicie

2 de grudzień de 2021

Na różnych stronach internetowych opcja autouzupełniania jest zwykle dostępna podczas wyszukiwania i posiadania lista z poprzednimi wyszukiwaniami; Facebook nie jest wyjątkiem, ponieważ pokazuje w pasku wyszukiwania rzeczy, których szukaliśmy wcześniej. Ta opcja autouzupełniania może zostać usunięta, dzięki czemu będziesz mieć czystą historię podczas wyszukiwania.

Na co pozwala autouzupełnianie Facebooka?

Autouzupełnianie Facebooka może ułatwić wyszukiwanie postów, stron lub osób; Odbywa się to za pomocą automatycznego uzupełniania zgodnie ze słowami wpisywanymi w pasku wyszukiwania Facebooka.

Podaj opcje wyszukiwania, które Cię interesują

Jeśli wejdziesz na Facebooka i użyjesz paska wyszukiwania, po rozpoczęciu pisania otrzymasz opcje, które mogą zapewnić dokładniejsze wyniki wyszukiwania lub mogą również zaoferować opcje wyszukiwania na podstawie tego, co napisałeś na pasku; to znaczy tematy powiązane ze słowami, które już umieściłeś w wyszukiwaniu.

Pojawiają się ostatnie rzeczy, których szukałeś

Kiedy naciśniesz pasek wyszukiwania na Facebooku, coś może się pojawić czego szukałeś wcześniej?; zostanie wyświetlona historia z ostatnimi dokonanymi wyszukiwaniami. Może też ułatwić znalezienie czegoś, czego już wcześniej szukałeś.

W jaki sposób można usunąć autouzupełnianie na Facebooku?

Jeśli nie podoba Ci się opcja autouzupełniania na Facebooku, możesz ją usunąć. Tak więc, gdy wrócisz do sieci społecznościowej, aby przeprowadzić wyszukiwanie, nie zobaczysz już rzeczy, których szukałeś wcześniej i nie będziesz otrzymywać sugestii wyszukiwania.

Z paska wyszukiwania Facebooka

Gdy wejdziesz na Facebooka i naciśniesz pasek wyszukiwania u góry strony, zobaczysz, że kilka poprzednich wyszukiwań; a jeśli go wpiszesz, mogą pojawić się sugestie związane z poprzednimi wyszukiwaniami lub po prostu automatyczne uzupełnianie, aby ułatwić wyszukiwanie.

Możesz wyeliminować te opcje lub sugestie, otwierając pasek wyszukiwania i klikając go, gdy wyświetlane są sugestie wyszukiwania, musisz naciśnij mały X który znajduje się na końcu każdego wyszukiwania, aby nie był już widoczny podczas uzyskiwania dostępu do paska wyszukiwania.

Wejście do ustawień sieci społecznościowej

Aby usunąć autouzupełnianie Facebooka z ustawień tej sieci społecznościowej, musisz wejść na Facebook i zalogować się na swoje konto; gdy jesteś w swoim profilu, musisz nacisnąć opcję „Dziennik aktywności”, która jest w w prawym dolnym rogu obrazu okładki.

Zobaczysz, że zostanie wyświetlone menu zawierające kilka sekcji, musisz kliknąć „Więcej”, a następnie wybrać opcję „Historia wyszukiwania”, tutaj zobaczysz wyszukiwania, których dokonałeś na Facebooku.

Teraz możesz usunąć wyszukiwania, które chcesz, aby nie były już widoczne w historii wyszukiwania swojego profilu na Facebooku; po prawej stronie każdego wyszukiwania, które pojawia się na liście, zobaczysz trzy punkty, naciśnięcie ich umożliwi usunięcie tego wyszukiwania z listy.

edytuj historię wyszukiwania
W przypadku, gdy autouzupełnianie, które chcesz usunąć, to automatyczne zapisywanie hasła i adresu e-mail z Twojego konta na Facebooku; musisz to zrobić bezpośrednio z przeglądarki, z której korzystasz. W przypadku Google Chrome należy wejść do przeglądarki i nacisnąć trzy kropki znajdujące się w prawym górnym rogu strony; Wyświetli się menu, w którym należy nacisnąć opcję „historia”.

Wejdziesz do nowej zakładki, w której musisz nacisnąć opcję „Wyczyść dane przeglądania”. W nowym oknie, które zobaczysz, musisz nacisnąć opcję „Zaawansowane”, a następnie kliknąć „Hasło i inne dane logowania„. Wybierz dane do usunięcia i okres ich przechowywania, teraz naciśnij „Wyczyść dane” i gotowe. Twoje hasło i e-mail nie będą już zapisywane automatycznie, nie zostaną zapisane w przeglądarce.

Gdzie można sprawdzić, czy autouzupełnianie Facebooka nie pojawi się ponownie?

Gdy wejdziesz na Facebooka i zdecydujesz się na wyszukiwanie, naciśnij pasek wyszukiwania i sprawdź, czy nie wyświetla się lista z sugestiami lub mała historia poprzednich wyszukiwań. Jeśli usuniesz wszystkie wyszukiwania, mała historia nie będzie już widoczna; Ale jeśli wyeliminowałeś tylko niektóre wyszukiwania, są to te, które nie będą widoczne podczas uzyskiwania dostępu do paska wyszukiwania.

usuń dane przeglądania

Jeśli zdecydowałeś się usunąć autouzupełnianie przeglądarki, Twoje hasła i e-maile nie będą już automatycznie wyświetlane w polach ani nie będą zapisywane. Poprawia to bezpieczeństwo Twojego logowania. na Facebooku na swoim koncie i innych kontach, które są otwierane z tego samego komputera.

Jakie są kroki, aby odzyskać autouzupełnianie z wyszukiwania?

Po wyczyszczeniu autouzupełniania wyszukiwania (usunięciu historii) nie można go odzyskać; jednak zostanie to przywrócone do jak korzystasz z wyszukiwarki na Facebooku, dzięki czemu pasek wyszukiwania będzie mógł automatycznie uzupełniać to, co w nim piszesz, na podstawie tego, co zostało zapisane w historii.