Skip to content

Jak wybrać, kto widzi moje posty na Facebooku? – Prywatność i bezpieczeństwo

27 de styczeń de 2022

W nowej erze technologicznej zdecydowana większość interakcji, Odbywa się to za pośrednictwem sieci społecznościowych, jest to coś, co brzmi bardzo fajnie, zabawnie i zabawnie, użytkownicy dzielą się informacjami, zdjęciami, filmami i niekończącymi się prywatnymi informacjami, do których każdy może mieć dostęp.

Jednak w niektórych przypadkach może to mieć negatywne konsekwencje dla użytkowników, którzy udostępniają wysoce osobiste dane na niektórych platformach społecznościowych. Facebook jest najpopularniejsza istniejąca sieć społecznościowa, Ma niezliczoną liczbę użytkowników, więc łatwo zrozumieć, że nie wszyscy użytkownicy tej platformy mają najlepsze intencje.

Jakie opcje prywatności ma Facebook dla swoich użytkowników?

Z drugiej strony Facebook ma pewne opcje prywatności, dzięki którym możesz wybrać, których użytkowników mieć dostęp do swoich informacji w sieci społecznościowej. Ta platforma oferuje możliwość udostępniania niektórych danych osobowych, takich jak między innymi miejsce zamieszkania, studiowanie lub praca, kim jest Twój partner, z jakiego miasta pochodzisz.

Ta informacja jest w pewnym sensie dość wrażliwa, więc dobrze jest, aby użytkownicy byli ostrożni którym ludziom można pozwolić na docenienie takich prywatnych informacji?.

Publiczny

Platforma klasyfikuje osoby, które mogą w ten sposób zobaczyć Twoje informacje. W przypadku, gdy posiadasz informacje, zdjęcia, filmy lub obrazy, które udostępniasz w opcji publicznej, oznacza to, że każdy użytkownik, który posiada konto na platformie Facebook, będzie w stanie docenić wszystkie Twoje dane osobowe. Bez żadnych ograniczeń.

Czy możesz wybrać tę opcję? Oczywiście tak, ale najbardziej wskazaną rzeczą jest to, że informacje, które udostępniasz na platformie, nie mają dużego wpływu lub mogą zagrażać Twojemu bezpieczeństwu.

Prywatny

Teraz, w przypadku tej opcji, tylko Ty i nikt inny nie możesz mieć dostępu do informacji, niezależnie od tego, czy są to niektóre Twoje dane osobowe, czy jakiekolwiek zdjęcie lub wideo, które przesłałeś lub udostępniłeś na platformie. Ta opcja pojawi się w opcjach prywatności platformy jak „tylko ja” i będzie miał małe logo kłódki, co oznacza, że ​​informacje są ograniczone.

Tylko przyjaciele

Jest to najczęściej używana opcja przez użytkowników Facebooka. Dzięki tej opcji dajesz możliwość tylko tym użytkownikom, którzy: dodane do Twojej listy znajomych na Facebooku aby mieć dostęp do swoich informacji lub publikacji, które tworzysz. Jednak, aby ta opcja działała w pełni, musisz mieć określony filtr z tymi osobami, które dodałeś jako znajomych na platformie.

Ponieważ, jeśli do platformy dodano nieznane osoby jako znajomych, nie przyda się ta opcja. W każdym razie najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to uważać na informacje, zdjęcia lub filmy, które udostępniasz na platformie.

Spersonalizowane

Z drugiej strony Facebook daje również możliwość dostosowania lub wybrania osób, które mogą mieć dostęp do Twoich informacji lub nie. W tym przypadku, ta opcja idzie w parze z opcją „przyjaciele”Różnica polega na tym, że w opcji niestandardowej możesz wyłączyć znajomych, których nie chcesz widzieć na platformie, dzięki czemu możesz sklasyfikować swoich znajomych na Facebooku.

dostosuj, kto może zobaczyć Twoje posty na Facebooku

Jak możesz zmienić ustawienia prywatności we wszystkich swoich postach?

Ta platforma społecznościowa oferuje możliwość skonfigurowania odbiorców, do których dotrą Twoje publikacje, dzięki czemu będziesz mieć pełną kontrolę nad swoimi publikacjami. Do tej procedury z aplikacji Facebook na telefony komórkowe. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to znaleźć się w aplikacji Facebook.

Tam kliknij opcję, która pojawi się w prawym górnym rogu ekranu, która będzie składać się z trzech poziomych linii. Po wejściu do tej opcji poszukaj sekcji „ustawienia” i wprowadź ją. Przewiń w dół, aż znajdziesz opcję „publiczne i widoczne”.

Będąc w tej zakładce poszukaj opcji „publikacje”, tam zobaczysz opcję o nazwie „kto może zobaczyć Twoje przyszłe posty” wejdź w tę opcję i wybierz konfigurację swoich preferencji.

Co musisz zrobić, aby zmienić, kto zobaczy pojedynczy post na Facebooku?

Podobnie Facebook daje Ci możliwość zmiany ustawień tylko jednego posta, w momencie, gdy publikujesz zdjęcie lub film. Bardzo dobrze, gdy już wybrałeś zdjęcie, które zamierzasz opublikować, na górze postupojawi się strzałka i rodzaj odbiorców, do których dotrze publikacja.

Ogólnie rzecz biorąc, ta opcja będzie dotyczyć typu publicznego, który wybrałeś w swojej ostatniej publikacji. Bądź publiczny, tylko przyjaciele, tylko ja lub spersonalizowany. Wybierz najdogodniejszą grupę odbiorców, pamiętając, że jeśli wybierzesz opcję „publiczna”, publikacja będzie widoczna i udostępniona przez dowolnego użytkownika na platformie, niezależnie od tego, czy znajduje się on na Twojej liście znajomych, czy nie.

ustaw, kto zobaczy pojedynczy post na facebooku

Jak wygląda procedura zmiany prywatności tylko Twoich zdjęć i filmów na Facebooku?

Z drugiej strony, jeśli masz zdjęcia i filmy, które już opublikowałeś na platformie, ale chcesz zmienić ustawienia użytkowników, którzy widzą te informacje, pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to przejść do sekcji „ustawienia” Twojego profilu na Facebooku.

Gdy tam będziesz, przejdź do zakładki lub sekcji „Publiczność i widoczność”, tam zobaczysz wszystkie informacje i opcje publikacji, które mogą zobaczyć inni użytkownicy. Wejdź w opcję „publikacje”, a gdy już znajdziesz się w tej opcji, przejdź do sekcji „limit osób, które mogą zobaczyć Twoje poprzednie publikacje”.

Należy zauważyć, że ograniczając dotychczasowe publikacje, które posiadasz na swoim profilu na Facebooku, zmień ustawienia postuzdjęcia lub filmy, które są publicznie, natychmiast zmienią się w opcję „tylko znajomi”, ograniczając liczbę osób, których nie dodałeś.