Skip to content

Jak uniemożliwić Google wyświetlanie Twojego profilu na Facebooku w wynikach?

16 de Listopad de 2021

Aby ułatwić powiększanie kręgu znajomych, portal społecznościowy Facebook umożliwia wyszukiwanie innych użytkowników poprzez umieszczenie ich nazwiska w pasku wyszukiwania platformy. Ta opcja jest bardzo przydatna również dla: Znajdź niektóre grupy na Facebooku i jest również zawarty w głównych funkcjach innych sieci, takich jak Instagram.

Poniżej wyjaśniono, dlaczego wyszukiwarki Google umieszczają Twoje konto na Facebooku w wynikach wyszukiwania i co zrobić, aby usunąć je z tych wyników. Oprócz tego pokażemy Ci, co jeszcze będzie ukryj się w swoim profilu gdy usuniesz profil z wyników Google.

Dlaczego Google wyświetla mój profil na Facebooku podczas wyszukiwania mojego imienia i nazwiska?

Wyszukiwarki Google umieszczają Twój profil w wynikach niektórych wyszukiwań przeprowadzanych przez innych, ponieważ w ten sposób ułatw innym znalezienie Cię. Wierz lub nie, ale zawsze są ludzie, którzy chcą wysłać Ci zaproszenia do znajomych, ale nie wiedzą, jak masz na imię.

Może ktoś zawsze cię widzi, gdy idziesz ulicą i chce śledzić Cię na Facebooku ale on nie zna twojego imienia. Tak więc Facebook uwzględnia w wyszukiwaniu profil wszystkich użytkowników, w ten sposób łatwiej jest tym, którzy chcą Cię dodać. Jeśli nie wiesz, tego typu wyszukiwania mogą przeprowadzić tylko osoby, które mają konto na Facebooku.

Chociaż prawdą jest, że wyszukiwanie odbywa się z przeglądarki Google, osoba ta musi zalogować się na swoim Facebooku, aby móc zobaczyć profil użytkownika, który pojawił się w wyszukiwaniu. Te wyszukiwania można zrobić tylko z Google i z Facebooka. Jeśli spróbujesz przeprowadzić wyszukiwanie tego typu z Facebook Messenger, nie otrzymasz wyników.

Co mogę zrobić, aby Google nie wyświetlał mojego profilu na Facebooku?

W przypadku problemów z prawami prywatności, które mają wszyscy użytkownicy Facebooka, platforma pozwala usunąć z tych wyników wyszukaj swój profil na Facebooku. Proces robienia tego typu rzeczy zawsze będzie się zmieniał w zależności od urządzenia, z którego zawsze uzyskujesz dostęp do Facebooka.

Zwróć jednak uwagę na kroki, które należy podjąć, aby usuń z wyników wyszukiwania swój profil na Facebooku za pomocą komputera lub telefonu.

Z komputera

Z komputerami musisz wejdź na swoje konto na Facebooku z oficjalnej strony platformy. Po zalogowaniu się na swoje konto musisz:

  1. Naciśnij ikonę krótkiej strzałki obok ikony dzwonka
  2. Gdy wyświetlą się dodatkowe opcje, kliknij tę, która mówi „Ustawienia / Prywatność”
  3. Po wejściu w „Ustawienia / Prywatność” wybierz sekcję „Ustawienia”
  4. W sekcji „Ustawienia” zobaczysz wiele opcji, wybierz tę, która mówi „Prywatność”, która znajduje się po lewej stronie monitora
  5. Następnie poszukaj tytułu „Jak inni mogą Cię znaleźć”, aby przejść do opcji „Chcesz, aby wyszukiwarki umieszczały Twój profil w wynikach”.
  6. Gdy zobaczysz tę opcję, edytuj konfigurację i wpisz „Nie”

osoba korzystająca z komputera

W ten sposób otrzymasz swój profil z wyników Google i Facebook. Ponieważ wiesz, jak usunąć swój profil z wyszukiwań na Facebooku w Internecie, musisz tylko dowiedzieć się, jak to zrobić usuń go za pomocą aplikacja na telefon komórkowy. Należy zauważyć, że jeśli chcesz zobaczyć publikacje osoby na Facebooku, a ta nie zaakceptowała Twojej prośby o dodanie do znajomych, zacznij ją śledzić.

Korzystanie z aplikacji mobilnej

Z aplikacja na telefon komórkowy Musisz również wejść w ustawienia konta na Facebooku, zwróć uwagę na rzeczy, które powinieneś zrobić:

  • Zaloguj się na swoje konto
  • Naciśnij ikonę trzech leżących linii, która znajduje się w rogu aplikacji
  • Przejdź do sekcji „Ustawienia”, która znajduje się na dole listy wszystkich sekcji
  • Tam, w konfiguracji, poszukaj sekcji „Jak inne osoby mogą Cię zlokalizować” i naciśnij ją
  • Następnie wyłącz opcję „Czy chcesz, aby Twój profil był wprowadzany do wyszukiwarek?” odznaczenie pola i kliknięcie „Zapisz”

logo Facebooka

To najłatwiejszy sposób usuń z wyszukiwarek Twój profil na Facebooku, niezależnie od tego, czy jest profesjonalny, czy normalny. Jeśli pewnego dnia zechcesz ponownie aktywować tę opcję, wystarczyłoby powtórzyć wszystko, o czym wspomniano powyżej, i ponownie zaznaczyć to pole.

Jakie inne rzeczy zostaną ukryte na moim profilu na Facebooku, gdy uczynię go prywatnym?

Gdy ustawisz swój profil jako prywatny, takie rzeczy, jak widoczność Twojego konta dla wszystkich osób, zostaną ukryte. Ponadto, ponieważ Twój profil został ukryty, inne osoby nie będą mogli zobaczyć Twoich zdjęć ani informacji, ponieważ profil nie pojawia się w wyszukiwaniu. Jedynymi, którzy zobaczą tego rodzaju rzeczy, są ci, których dodałeś jako znajomych.