Skip to content

Jak pobrać i zsynchronizować Dysk Google na komputerze — przewodnik krok po kroku

11 de sierpień de 2021

Google oferuje usługę hostingu plików od 2012 roku za pośrednictwem platformy Dysku Google. Ta strona Jest jednym z najbardziej znanych i używanych na całym świecie Dzięki doskonałej wydajności i stabilności, w tym poście opowiemy Ci szczegółowo, jak zsynchronizować kontakty i treści na tej platformie.

Jaki jest pożytek z zainstalowania Dysku Google?

Dysk Google oferuje wiele korzyści dla swoich użytkowników, gdy już go zainstalujesz możesz cieszyć się co najmniej 15 GB miejsca przechowywanie w chmurze całkowicie za darmo. Możesz również rozszerzyć tę przestrzeń, jeśli kupisz dowolny z oferowanych przez nią planów płatności.

Dysk Google ma opcje, dzięki którym oprócz przechowywania osobistych plików możesz także tworzyć i synchronizować kontakty, dokumenty tekstowe, arkusze kalkulacyjne a nawet prezentacje w praktyczny i prosty sposób.

Ponadto integracja ta obejmuje również wiele aplikacji, które zainstalowałeś na swoim komputerze, będziesz mógł zobaczyć, udostępniaj i edytuj pliki Microsoft Office, PDF, CAD i ponad 100 różnych formatów plików.

Czym różni się komputerowa wersja Dysku Google od wersji online?

Przede wszystkim Dysk Google na komputer to wersja, która działa jako interfejs dostępu do pamięci w chmurze Dysku Google, będziesz mógł zobaczyć pliki, które masz w swoim osobistym magazynie aby je pobrać, a jeśli chcesz przesłać nowe pliki, aby zsynchronizować je w chmurze, wystarczy skopiować je do folderu, który przypisałeś na swoim komputerze.

Jednak nie będzie można edytować tych dokumentów lub plików, gdy zostaną pobrane na komputer, ponieważ można je edytować tylko na platformie internetowej Dysku Google. Zasadniczo Dysk Google na komputer jest przeznaczony do mieć łatwy dostęp do tych dokumentów, z którymi musisz się zapoznać szybko i automatycznie przesyłać nowe pliki z komputera.

Z drugiej strony Dysk Google w wersji online, jeśli pozwala na edycję wszystkich plików które są przechowywane w swoich folderach w chmurze, każdy z obsługiwanych formatów będzie dostępny do wprowadzania zmian, a także możesz szybko i łatwo przesyłać nowe pliki do swojej osobistej pamięci. Możesz także tworzyć nowe pliki i udostępniać je swoim kontaktom, przyznając uprawnienia wybranym użytkownikom za pośrednictwem poczty e-mail Gmaila.

Jeśli chcesz zsynchronizować kontakty zapisane na Dysku Google z komputera, musisz przejdź do ustawień systemu, następnie wpisz „Konta” i musisz uzyskać dostęp do „Konta e-mail i aplikacje”, wybierz opcję „Dodaj konto” i na koniec wybierz opcję „Google” spośród wyświetlonych kont.

Po wykonaniu tych kroków, o których właśnie wspomnieliśmy, będziesz musiał podać swój adres e-mail i hasło, przeczytaj uprawnienia, które nadajesz aplikacji i naciśnij „Włącz”, a na koniec, aby potwierdzić synchronizację, naciśnij „Gotowe”.

synchronizuj kontakty na dysku Google

Po wykonaniu wszystkich poprzednich kroków będziesz musiał wrócić do konfiguracji swojego komputera i poszukać opcji „Konta”, zlokalizować opcję „E-mail i konta” i wejść w opcję „Zarządzać” konta Google, które właśnie skonfigurowałeś, w tym czasie zostaną włączone dodatkowe opcje, takie jak „Kalendarz” i „Kontakty”, ten ostatni będzie tym, który musisz włączyć, aby automatycznie rozpocząć synchronizację na koncie Dysku Google .

Z drugiej strony, jeśli chcesz zsynchronizować swoje osobiste pliki w komputerowa wersja Dysku Google, powinieneś pobrać go z oficjalnej strony https://www.google.com/intl/es/drive/ i zainstalować na swoim komputerze.

Gdy to zrobisz, zaloguj się na swoje konto Gmail, którego chcesz używać do synchronizacji. Kiedy masz otwartą sesję, powinieneś przejść do sekcji „Preferencje osobiste„I poszukaj opcji o nazwie”Połącz teraz”, Umożliwi to połączenie konta Dysku Google, a tym samym włączenie opcji synchronizacji.

Wybierz folder na swoim komputerze, w którym chcesz przechowywać pliki które masz w swoim osobistym pliku w chmurze, a także musisz wybrać uprawnienia, które chcesz nadać aplikacji, jeśli chcesz, aby wyświetlała wersję tylko do odczytu lub chcesz zezwolić na edycję i zmiany w nich.

sprawdź synchronizację na dysku Google

Dodatkowo możesz wybrać, czy chcesz udostępnić te pliki innym użytkownikom Dysku Google w opcji „Udostępnianie plików”, Dodawanie swoich e-maili i przypisywanie uprawnień dla każdego z nich. Możesz nawet przypisać nowych właścicieli do swoich plików.

Aby przesłać nowy plik do swojej chmury, przejdź do zakładki „Prześlij pliki„, Zobaczysz tam kilka opcji przesyłania, jedną z nich jest”Wybierz ze swojego komputera„, Ta opcja pozwoli Ci wybrać plik, który masz na swoim komputerze i jednocześnie zsynchronizować go w chmurze, wybrać go i nacisnąć przycisk” Prześlij „, poczekaj na zakończenie przesyłania pliku i kiedy będzie gotowy, będziesz mógł go zobaczyć na Dysku Google .

Jak sprawdzić, czy jestem prawidłowo zsynchronizowany?

Po zakończeniu procesu synchronizacji ważne jest, aby sprawdzić, czy wszystkie Twoje pliki zostały poprawnie zsynchronizowane aby mieć pewność, że w każdej chwili będziesz mieć do nich dostęp. Tę kontrolę można przeprowadzić na dwa sposoby.

Do sieci

Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, to wejść na oficjalną stronę Dysku Google https://www.google.com/intl/es/drive/ i uzyskać dostęp za pomocą naszego adresu e-mail i hasła, po wejściu do środka możemy sprawdzić, czy wszystkie pliki, które są zsynchronizowane z naszą aplikacją komputerową w prawym górnym rogu będzie miał zielony „Sprawdź”.

sprawdź synchronizację w sieci

Z tego miejsca pozostaje tylko sprawdzić, czy wszystkie pliki, które umieściliśmy w lokalnym folderze naszego komputera, są w rzeczywistości tymi, które zostały przesłane i są zaznaczone na zielono, w przypadku, gdy jednego brakuje tylko musimy ponownie uruchomić synchronizację dla tego pliku zaginiony.

W komputerze

Otwórz aplikację komputerową, a w menu nawigacyjnym po lewej stronie zobaczysz jako menu nawigacyjne wszystkie foldery, które mają być zsynchronizowane z Twoim osobistym folderem w chmurze. Podobnie jak w przypadku wersji webowej, każdy z folderów, które zostały poprawnie zsynchronizowane, będzie miał w prawym górnym rogu zielony „Sprawdź”, co oznacza, że ten plik lub folder został zsynchronizowany pomyślnie na Twoim osobistym miejscu na Dysku Google.