Skip to content

Jak dezaktywować „Aktywne teraz” Facebooka? – Tryb incognito w sieciach

16 de Listopad de 2021

Będąc aktywnym na Facebooku, inni użytkownicy mogą to zauważyć, ponieważ znajduje to odzwierciedlenie w Twoim zdjęciu profilowym i na liście aktywnych osób, wysyłając Ci wiadomość, mogą również zauważyć, czy w danym momencie jesteś aktywny na platformie.

Dezaktywacja statusu „aktywny” w Facebook Messenger to środek ochrony prywatności, który dotyczy Twoich znajomych, czyli nie widzą statusu Twojej aktywności, ale ważne jest, aby wspomnieć, że dezaktywując status „aktywny” nie będziesz również w stanie zorientować się, kto jest online na platformie.

Jak sprawdzić, czy wydajesz się aktywny na swoim koncie na Facebooku bez połączenia?

Aby dowiedzieć się, czy Facebook oznacza „aktywne teraz” bez logowania, możesz uzyskać dostęp do Messengera i wejść w ustawienia, tam zobaczysz, czy twój status jest aktywny i możesz edytować tę widoczność, aby Twoje kontakty nie zdawały sobie sprawy, że jesteś aktywny na platformie.

Możesz również dowiedzieć się, czy ustawienia „stan aktywny” są włączone, czy nie, logując się z innego profilu i wyszukując własne konto, po dezaktywacji nie będzie wyświetlał informacji o aktywności, ale jeśli jest aktywowany, będziesz w stanie zobaczyć go jako „aktywny teraz” lub „aktywny wcześniej”, wszystko będzie zależeć od tego, czy jesteś online, czy niedawno.

Co się stanie, gdy wyłączysz widoczność aktywności na Facebooku?

Gdy wyłączysz widoczność aktywności na Facebooku, dodane osoby nie widzą, że jesteś online lub jesteś aktywny na platformie, więc Zielona kropka oznaczająca aktywność nie pojawi się na Twoim zdjęciu profil na Messengerze lub Facebooku.

Nie pojawisz się również na liście „aktywnych znajomych”, czyli tam, gdzie pojawiają się dodane osoby, które są online, tak jak w przypadku publikacji, zielona kropka oznaczająca aktywność nie będzie widoczna.

Jak możesz wyłączyć aktywny status swojego profilu na Facebooku?

Aby dezaktywować status „aktywny” na swoim profilu na Facebooku, musisz pamiętać, że niektóre kontakty mogą zdecydować, że nie będą się z Tobą kontaktować, nie widząc Twojego aktywnego profilu na Facebooku lub Messengerze. Widoczność stanu aktywnego nie wpływa jednak na odbiór wiadomości. W razie potrzeby zawsze możesz ponownie włączyć lub wyłączyć swój aktywny status na Facebooku.

Z aplikacji Messenger można również dezaktywować status „aktywny”, w tym celu należy wejść do Messengera i nacisnąć ikonę konfiguracji, która pojawia się w prawym górnym rogu i pod Twoim zdjęciem profilowym zobaczysz opcję „aktywny status”, naciskając tę ​​opcję, uzyskasz dostęp do aktywacji lub dezaktywacji widoczności swojego statusu online.

Z telefonem komórkowym z systemem Android lub iOS

Aby wyłączyć opcję wyświetlania statusu aktywności przez znajomych z Facebooka, musisz wejść do aplikacji i zalogować się, a następnie nacisnąć trzy paski, które pojawiają się w prawym górnym rogu i wprowadzić „ustawienia”, w sekcji „Prywatność” to opcja 'aktywny status’, gdzie Możesz modyfikować swoją widoczność na platformie.

Po wybraniu opcji „aktywny status” zobaczysz, że istnieje możliwość dezaktywacji lub aktywacji czatu, w ten sposób osoby dodane do Twojego profilu nie będą mogły zobaczyć, że jesteś aktywny na Facebooku, ponieważ znacznik aktywności (zielona kropka) nie będzie widoczny.

Z komputera z systemem Windows lub Mac

Aby wyłączyć widoczność aktywności na Facebooku z komputera, musisz nacisnąć ikonę Messenger, a następnie nacisnąć trzy kropki po lewej stronie okna, w zakładce „czaty” i wybrać „preferencje”, tam możesz naciśnij przełącznik, który pojawia się w zakładce, aby aktywować lub dezaktywować status „aktywny”.

wyłącz zasób na komputerze

Jaka jest procedura, aby przestać być aktywnym z Facebook Lite?

Aby nie pojawiać się jako „aktywny” w wersji „Lite” Facebooka, musisz najpierw zalogować się do aplikacji i nacisnąć trzy paski w prawym górnym rogu, aby otwórz menu Facebooka, a następnie wyszukaj „ustawienia„.

Będąc w konfiguracji, w sekcji „Odbiorcy i widoczność” należy nacisnąć „stan aktywny”, a następnie niebieski punkt po prawej stronie profilu, aby wyświetlić okno umożliwiające aktywację lub dezaktywację stanu „aktywny”.