Skip to content

Jak włączyć i wyłączyć potwierdzenie usunięcia w systemie Windows?

29 de styczeń de 2022

Windows zawiera szereg narzędzi, dzięki którym możemy skonfigurować nasz komputer jak sobie życzymy, a osiągamy to podróżując przez wszystkie jego funkcje. Ale aby nam to ułatwić, ten przewodnik pokaże szczegółowo funkcję, która jest bardzo interesująca, Jak włączać i wyłączać potwierdzanie usunięcia w systemie Windows.Podczas studiowania tego artykułu poszukajmy sposobów, aby zobaczyć, co to jest usuwanie komunikaty potwierdzające, które mogą się Tobie pojawić.

Zastanówmy się na przykład, jak by to było Z kosza i przez Usuń w Twoim menedżerze plików, będziemy to wiedzieć jeśli uważnie przeczytamy ten artykuł. Odpowiadalibyśmy również na następujące pytanie: Co musisz zrobić, aby móc dezaktywować i ponownie aktywować wiadomości z potwierdzeniem usunięcia? Zobaczmy.

Jakie komunikaty potwierdzające usunięcie mogą się pojawić?

Komunikaty potwierdzające usunięcie, które mogą się pojawić, to te, które można usunąć z kosza lub bezpośrednio przezr Usuń w menedżerze plików. Przed aktywacją usuwania wyświetlane jest okno, które wskazuje pewne szczegóły pliku, który zamierzasz usunąć. W ten sposób masz możliwość poprawnej weryfikacji, czy jest to plik, który chcesz usunąć, a tym samym zaakceptowania lub odrzucenia tego usunięcia.

Z kosza

Aby potwierdzić komunikaty o usuwaniu, które mogą pojawić się w koszu, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • Przejdź do kliknięcia prawym przyciskiem myszy na pliku, który chcesz usunąć, otrzymasz listę opcji, wybierz tę zatytułowaną „Usuń” lub użyj klawisza „Usuń, usuń lub usuń” na klawiaturze.
  • To będzie domyślnie wyśle ​​plik do kosza, pojawi się okno weryfikacji, w którym możesz zdecydować „Tak lub Nie”.
  • W zależności od widzianych szczegółów, jeśli jest to właściwy plik, który chcemy usunąć, powinniśmy powiedzieć Tak, jeśli nie jest to plik, który chcemy usunąć, wciskamy Nie.

Usuń w swoim menedżerze plików

Aby potwierdzić komunikaty o usuwaniu, które mogą pojawić się po usunięciu w menedżerze plików, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • Jak się masz metoda usuwania jest bezpośrednia, bez konieczności przechodzenia pliku przez kosz, wybierz plik.
  • Przejdź do korzystania ze skrótu klawiaturowego „Kapitał, usuń, wymaż lub wyeliminuj” z naszej klawiatury, co spowoduje, że ikona jest inna.
  • Będąc tutaj, kosz nie jest już wyświetlany, jeśli zaakceptujemy tutaj „Tak”, zostanie on całkowicie usunięty z komputera, bez możliwości odzyskania go z kosza.
  • Jeśli żałujesz usunięcia pliku, kliknij „Nie” i plik pozostanie na swoim miejscu jak zobaczysz na ekranie.

Co musisz zrobić, aby móc dezaktywować i ponownie aktywować wiadomości z potwierdzeniem usunięcia?

Aby dezaktywować i ponownie aktywować komunikaty potwierdzające usunięcie, wystarczy postępować zgodnie z następującymi instrukcjami, które szczegółowo przedstawimy:

osoba z dwoma laptopami

  • Kliknij prawym przyciskiem myszy „Kosz”, przechodzimy do „Właściwości”, pojawi się okno z zaznaczoną opcją „Pokaż okno dialogowe, aby potwierdzić usunięcie”.
  • Następnie, jeśli zamierzasz wyłączyć komunikaty potwierdzające usuwanie, odznacz je; a jeśli zamierzasz włączyć komunikaty potwierdzające usuwanie, pozostaw to zaznaczone.
  • Następnie kliknijmy „OK”, teraz, gdy usuwamy plik bezpośrednio lub chcemy wysłać go do kosza, jeśli go dezaktywujemy, nie otrzymamy tej wiadomości.
  • W przypadku, gdy go aktywowaliśmy, tak otrzymamy tę wiadomość, kliknijmy prawym przyciskiem myszy plik, a następnie „Usuń”, jeśli jest aktywne, pojawi się okno potwierdzenia, kliknij „Tak”.

Korzystanie z edytora rejestru

Aby móc dezaktywować i ponownie aktywować komunikaty potwierdzające usunięcie za pomocą edytora rejestru, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • Używamy klawiatury '+ R’ do ustawić za pomocą opcji „Uruchom”, wpisz słowo „regedit” i kliknij „OK”.
  • Po otwarciu edytora rejestru przejdziesz do klucza HKEY_CURRENT_USERSOFTWARENMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy panel po prawej stronie.
  • Kliknij Nowy> Wartość DWORD (32-bit), zmień jego nazwę na ConfirmFileDelete, kliknij dwukrotnie nowy DWORD, aby ustawić wartość na „jako 0”, aby wyłączyć wiadomości.
  • Aby aktywować wiadomości potwierdzające, kliknij Nowy > Wartość ciągu, zmień jego nazwę na Fileoperationgroup, kliknij dwukrotnie i pojawi się małe okno, wklej: HKEY_CURRENT_USERSOFTWARENMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer.

osoby pracujące na laptopie

  • Następnie kliknij dwukrotnie nowy DWORD, aby ustawić wartość „de 1”, co zakończy aktywację wiadomości potwierdzających.
  • Na koniec zamknij Edytor rejestru, a następnie uruchom ponownie komputer, aby wszystkie zmiany zostały wykonane poprawnie.

Korzystanie z Edytora zasad grupy

Aby móc wyłączyć i ponownie włączyć komunikaty potwierdzające usunięcie za pomocą Edytora zasad grupy na komputerze z systemem Windows, postępuj zgodnie z następującymi instrukcjami:

  • Używamy klawiatury „+ R”, aby ustalić użycie opcji „Uruchom”, a następnie przechodzimy do napisz słowo „gpedit.msc” i kliknij „OK”.
  • Podczas otwierania Edytora zasad grupy przejdź do tego „ustawienia”: „Konfiguracja użytkownika > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Eksplorator plików”.
  • Znajdź „panel po prawej” i kliknij go dwukrotnie „Pokaż okno dialogowe potwierdzenia podczas usuwania plików”i zostaw aktywowany.
  • Umożliwi to wyświetlenie „komunikatów potwierdzających usunięcie”, gdy plik zostanie usunięty lub gdy znajduje się on w Koszu.
  • Jednak w przypadku postępowania lub chcesz to wyłączyć, nie będziesz „pokazywać wiadomości z potwierdzeniem usunięcia”.
  • Teraz zamknij Edytor zasad grupy, a następnie przejdź do ponownego uruchomienia komputera, aby wszystkie zmiany zaczęły obowiązywać.