Skip to content

Jak zablokować kogoś, kto mnie zablokował – Instagram i wzajemne blokowanie

23 de wrzesień de 2021

Na Instagramie, jak praktycznie w każdej sieci społecznościowej na świecie, możesz zablokować dowolną osobę lub użytkownika, i w ten sam sposób każdy użytkownik może zablokować Ciebie.

Gdy ktoś na Instagramie Cię blokuje, nie tracisz możliwości zablokowania tej osoby, chociaż w zasadzie nie wydaje się to mieć większego sensu, no cóż, jak możesz zablokować osobę, która Cię zablokowała? Pomimo małej logiki, jaką ma ta rzecz, powiemy ci dokładnie to tym razem.

Jak mogę się dowiedzieć, czy ktoś mnie ostatnio zablokował?

Kiedy przeglądasz swój profil na Instagramie i zauważysz, że użytkownik nie pojawia się w Twoich obserwujących lub w lupie wyszukiwania, prawdopodobnie dlatego, że ta osoba Cię zablokowała. Jeśli jednak uda Ci się znaleźć profil tej osoby, otwierając go poprzez komentarze do publikacji lub nawet je lubię, tam możesz w 100% zweryfikować, czy Cię zablokowała.

Będziesz mógł to wiedzieć, gdy wejdziesz do profilu osoby; jeśli Twoje konto jest publiczne i widzisz liczbę obserwujących i publikacji na górze, ale na dole widzisz znak z napisem „nie ma jeszcze postów”, Będziesz wiedział, że cię zablokowali. Z drugiej strony, jeśli profil danej osoby jest prywatny i widzisz tylko komunikat „jeszcze brak postów”, będziesz również wiedział, że zostałeś zablokowany.

Co dzieje się na Twoim profilu, gdy jesteś zablokowany?

Kiedy użytkownik Instagrama Cię blokuje, istnieją w zasadzie dwie konsekwencje. Po pierwsze, jeśli ta osoba podążyła za Tobą, zanim Cię zablokowała, w momencie robienia tego automatycznie przestanie obserwować Twoje konto, co oznacza, że ​​gdy Cię zablokuję, stracisz obserwującego.

Z drugiej strony, jeśli śledzisz tego użytkownika, automatycznie przestaniesz go śledzić w momencie, gdy cię zablokuje, a to oznacza, że ​​jeden użytkownik mniej zostanie odzwierciedlony w obserwowanych użytkownikach.

Ponadto osoba, która Cię zablokowała, nie będzie mogła zobaczyć Twojego profilu na Instagramie, chyba że Cię odblokuje. Jeśli jednak będzie chciał znowu Cię śledzić, będzie musiał ponownie nacisnąć przycisk „Obserwuj” na Twoim profilu, więc otrzymasz powiadomienie na wypadek, gdyby tak się stało. I tak jak dana osoba nie może zobaczyć Twojego profilu, nie będziesz też mógł zobaczyć jej.

Jak mogę zobaczyć profil osoby, która mnie zablokowała?

Blokuj użytkowników na Instagramie

Już przewidujemy, że nie ma możliwości zobaczenia profilu osoby, która zablokowała Cię z konta, które zostało zablokowane. Oznacza to, że jeśli zostałeś zablokowany na swoim koncie osobistym, nie będziesz mógł ponownie zobaczyć profilu użytkownika ze swojego konta, chyba że cię odblokują.

Niemniej jednak, w sieciach społecznościowych zawsze istnieje alternatywna ścieżka dla rzeczy, a w tym przypadku najlepszą opcją jest wyświetlenie profilu osoby, która zablokowała Cię z innego konta na Instagramie, które nie zostało zablokowane. Możesz poprosić znajomego lub krewnego o pożyczenie Ci swojego konta, aby wyświetlić profil, lub jeśli masz drugie konto na Instagramie, które nie zostało zablokowane przez tę osobę, możesz wyświetlić jego profil z tego konta.

Chociaż, aby zastosować tę małą sztuczkę, musisz wziąć coś pod uwagę. Jeśli konto osoby, która Cię zablokowała, jest prywatne, będziesz musiał wysłać zapytanie uzupełniające z drugiego konta, którego używasz do przeglądania jego profilu, chociaż możesz pominąć ten krok, jeśli drugie konto już obserwuje tę osobę. Z drugiej strony, jeśli konto osoby, która Cię zablokowała, jest publiczne, nie będzie większego problemu, aby zobaczyć profil, ponieważ wystarczy, że zobaczysz go z konta na Instagramie, które nie jest zablokowane.

Czy ktoś, kogo zablokowałem, może mnie zablokować?

Tak, zdecydowanie osoba, którą zablokowałeś, również może Cię zablokować. Wystarczy wejść na swój profil, kliknij 3 pionowe punkty w rogu i wybierz opcję „Zablokuj”. Możesz nawet zastosować to samodzielnie, jeśli chcesz zablokować użytkownika, który zablokował Cię jako pierwszy.