Skip to content

Jak ograniczyć dostęp do konta na Facebooku bez blokowania lub usuwania?

20 de styczeń de 2022

Facebook to jedna z platform, która od samego początku zawsze myślała o bezpieczeństwie swoich użytkowników, ponieważ będąc na tej platformie pozwala nam dzielić się wyjątkowymi i ulubionymi chwilami. Czasami jednak musimy chcieć ukryć informacje z określonych profili i trzymać je z dala od naszego życia.

Dlatego obecnie istnieją różne narzędzia, które pomogą Ci skonfigurować Twój profil i publikacje, które tworzysz dla każdego, kogo nie chcesz go widzieć, w ten sposób zachowując lepsze bezpieczeństwo i prywatność Twojego konta. Jednak narzędzie, które może pomóc Ci uniemożliwić niektórym osobom oglądanie Twojego profilu lub publikacji, nazywa się „Ograniczony dostęp” nie ma potrzeby blokowania ani usuwania osoby.

Jeśli chcesz wiedzieć, czy znajdujesz się na zastrzeżonej liście niektórych Twoich znajomych, możesz wziąć pod uwagę różne sygnały, o których wspomnimy. Pamiętaj, że osoby, które pojawiają się na liście z ograniczonym dostępem, będą mogły zobaczyć tylko publikacje, które są widoczne jako publiczne, a te, które Twój znajomy już skonfigurował z ograniczonym dostępem, nie będą mogły zobaczyć. Sygnały są następujące:

  • Możesz wejść na profil znajomego, którego podejrzewasz, i spójrz na swoją ścianę trochę pustej przestrzeni między postami, jeśli się pojawi, oznacza to, że Twój znajomy ma ograniczony dostęp.
  • Zwróć uwagę, że jeśli publikacje, które tworzy, nie pojawiały się przez jakiś czas, a być może pojawił się inny wspólny przyjaciel, jeśli tak, to ograniczył dostęp do Ciebie.

Dzięki nowej funkcji ograniczonego dostępu na Facebooku pozwala nam dodawać osoby do tej listy, aby nie przeglądali treści z naszego konta, bez konieczności blokowania lub usuwania osoby z naszego konta na Facebooku. Należy jednak pamiętać, że ta opcja jest dostępna tylko przez Internet na komputerze i nie jest dostępna w aplikacji mobilnej. Teraz, aby utworzyć listę z ograniczonym dostępem, musisz wykonać następujące kroki:

  1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku.
  2. Następnie przejdź do „Ustawienia i prywatność”.
  3. Teraz przejdź do opcji ustawień.
  4. Przejdź do sekcji „Bloki”
  5. Później zobaczysz sekcję o nazwie „Lista osób z ograniczonym dostępem” i tam musisz wpisać „Edytuj listę”.
  6. Następnie w oknie, które się pojawi należy wybrać opcję „Na tej liście” i zmienić ją na opcję „Znajomi”.
  7. Wtedy pojawią się wszyscy Twoi znajomi z Facebooka, w których możesz wyszukać osoby, które chcesz dodać do tej listy i musisz je wybrać, aby były obramowane czekiem.
  8. Na koniec wybierz „Zakończ”, a wybrane osoby pozostaną na Twojej liście z ograniczonym dostępem.

Sposób przeglądania listy kontaktów z ograniczeniami, które utworzyłeś, jest bardzo prosty, ponieważ znajduje się w opcji blokowania na Facebooku. Więc co powinieneś zrobić, to wejść na swoje konto na Facebooku, a następnie przejść do „Ustawienia i prywatność”. Później wejdziesz w konfigurację i będziesz przewijać, aż znajdziesz opcję „Bloki”, do której musisz wejść. Następnie wejdź w opcję „Lista osób z ograniczonym dostępem”.

dowiedz się, jak wyświetlić listę z ograniczonym dostępem

Jak dodawać lub usuwać osoby z listy?

Aby dodać osobę do listy o ograniczonym dostępie, możesz to zrobić na dwa sposoby zarówno na telefonie komórkowym, jak i na komputerze. Pierwsza z jej to szukanie profilu osoby, którą chcesz dodać do listy. Gdy znajdziesz się w profilu tej osoby, musisz kliknąć lub dotknąć opcji „Znajomi”.

Następnie wybierzesz opcję „Edytuj listę znajomych” i w oknie, które się pojawi, musisz wybrać opcję „Z ograniczonym dostępem” i zostanie dodany do Twojej listy. Ponadto, wykonując tę ​​samą procedurę, możesz również usunąć tę osobę z listy ograniczonego dostępu.

Drugą opcją dodania osoby do listy z ograniczonym dostępem jest opcja konfiguracji, a procedura została opisana powyżej. Możesz również wykonać następującą procedurę, która działa w obu przypadkach dodaj, jak usunąć osoby z listy z ograniczonym dostępem przez komputer. Teraz kroki, które musisz wykonać, są następujące:

  1. Wejdź w opcję „Ustawienia i prywatność”.
  2. Następnie w „Ustawieniach”.
  3. Teraz wpisz „Bloki”.
  4. W dalszej części „Lista osób z ograniczonym dostępem”.
  5. Następnie w „Edytuj listę”, tutaj możesz zarówno dodawać, jak i usuwać osoby, które chcesz, aby usunąć, wystarczy kliknąć tego znajomego, a gdy zostanie on usunięty z tej listy.

dowiedz się, jak ukrywać swoje posty przed znajomymi

Jak ukryć post na Facebooku przed konkretną osobą bez jego usuwania?

  1. Zaloguj się do swojego konta i wybierz zdjęcie lub film do udostępnienia.
  2. Przed udostępnieniem musisz wybrać opcję „Publiczny”.
  3. W oknie, które się pojawi, otrzymasz kilka opcji, z których wybierzesz „przyjaciele z wyjątkiem…”.
  4. Następnie musisz wyszukać znajomego, którego nie chcesz widzieć swojej publikacji i wybrać go, a na koniec potwierdzić opcję „Gotowe”.
  5. Następnie możesz zakończyć publikowanie, a ten wpis zostanie ukryty przed wybraną przez Ciebie osobą.
  1. Wejdź do sekcji historii i wybierz zdjęcie lub film do opublikowania.
  2. Teraz musisz wybrać opcję „Prywatność”, który pojawia się w prawym dolnym rogu zdjęcia.
  3. Następnie w oknie, które się pojawi, będziesz musiał wpisać „Ukryj historię do”.
  4. Wybierz osobę, przed którą chcesz ukryć historię, a następnie kliknij strzałkę, która przeniesie Cię z powrotem do historii.
  5. Na koniec opublikuj swoją historię, a zostanie ona ukryta przed tą osobą.