Przestrzenie, w których pracujemy są wyznacznikami tego, jak dobrze wykonujemy zadanie. Na przykład dla szefa kuchni ważne jest, aby mieć kuchnię, która pozwala mu szybko przemieszczać się między różnymi środowiskami, a także umożliwia mu dostęp do wszystkich jego składników i suplementów w efektywny i prosty sposób.
Ergonomia to nauka, którą się zajmuje zbadać układ i projekt zadań i obszarów roboczychma to na celu osiągnięcie przyzwoitego przepływu pracy, który może zmaksymalizować efektywność pracowników, a tym samym zwiększyć dochody, które firma może osiągnąć.
Dobrym przykładem potrzeby dobrego ergonomicznego projektu są restauracje typu fast food, takie jak McDonalds czy Burger King, które potrzebują przestrzeni ułatwiających poruszanie się zamówień i pracowników w gęsto zaludnionej kuchni.
Typy ergonomii
Ergonomia ustala, że w systemie istnieją 3 czynniki człowiek, maszyna i środowiskoi że wszystko to musi zostać zoptymalizowane, aby usprawnić etapy procesu produkcyjnego przedsiębiorstwa.
To jest tak ważna nauka ma międzynarodowy organ, który to reguluje, którym jest Międzynarodowe Stowarzyszenie Ergonomii, które jest odpowiedzialne za ustalenie szeregu zasad, za pomocą których zapewniają one rozwój człowieka i jego środowiska pracy.
Ta nauka jest podzielony na 3 grupy, Ergonomia poznawcza, która stara się wyjaśnić wewnętrzne procesy jednostki; Ergonomia fizyczna, która bada elementy zdolności fizycznej jednostki; oraz Ergonomia organizacji, która bada ulepszenia, które można wprowadzić w rozmieszczeniu obiektów w przestrzeni.
Z drugiej strony, istnieje kilka organizacji, które dbają o ergonomię, podobnie jak ISO. Jest to międzynarodowe stowarzyszenie, które utrzymuje procesy kontroli jakości firm w celu zapewnienia, że klient otrzymuje najlepszy produkt, jaki może zaoferować.
Ta organizacja wyrazić uznanie wszystkim tym firmom, które są w stanie wykonać wszystkie kroki w celu uzyskania certyfikatu ISO 9000.
Po uzyskaniu certyfikatu od razu widać, że firma zamierza uzyskać pewne cechy norm ISO 9000 sprawią, że będzie się wyróżniał na tle innych i nadają mu duży prestiż w środowisku zawodowym i gospodarczym.
Jakie są normy techniczne ISO dotyczące ergonomicznego projektowania?
Jest to seria reguł, które mają bardzo wysoką ważność, ponieważ zostały stworzone na podstawie badań uznanych naukowców, które określają podstawowe zasady tworzenia środowisk pracy. Opracowania te zostały opracowane przez specjalną komisję ISO i wydały podstawowe wymagania w celu osiągnięcia ergonomicznego środowiska dla firmy i jej pracowników.
Eksperci wchodzący w skład komitetu to postacie z różnych krajów, takich jak Szwajcaria, Meksyk, Stany Zjednoczone, Hiszpania i Wielka Brytania, Korea Południowa i Japonia, a ważne w tych zasadach jest to, że żadna z nich nie została opublikowana chyba że wszyscy są zgodni postacie tworzące forum.
Z powodu powtarzalny charakter naszej pracyMożemy przyjąć ruchy, które na pierwszy rzut oka wydają się nieszkodliwe dla naszego ciała, ale na dłuższą metę mogą mieć tragiczne konsekwencje dla naszego organizmu, takie jak choroba kanału nadgarstka u ludzi, którzy dużo piszą.
Jest kilka zawodów, których procedury i ruchy są szczegółowo oceniane przez szereg ekspertów, którzy są w stanie określić, czy praca wymaga modyfikacji w jej rutynie, czy też powinna być utrzymana, ponieważ weryfikacja bezpieczeństwa pracownika jest kluczowa przy tworzeniu efektywnych i solidnych zespołów roboczych.
Należy to podkreślić kluczowa jest struktura zadania w konsekwencjach jego długotrwałego powtarzania się. Najbardziej podstawowym zbiorem reguł pozostawionych przez ISO jest ISO 11228, który ocenia wpływ podnoszenia i przenoszenia ciężarów na organizm ludzki i ustanawia podstawowe wytyczne dotyczące prawie wszystkich prac związanych z wysiłkiem fizycznym.