Skip to content

Jak zmienić prywatność moich filmów w YouTube? – Skonfiguruj prywatność

20 de wrzesień de 2021

Jeśli jesteś twórcą treści lub przesyłasz filmy do YouTube tylko w celu ich przechowywania, te narzędzia są tymi, które powinny skonfiguruj prywatność swoich filmów. Są chwile, kiedy chcemy przesłać film na platformę YouTube, jednak nie chcemy, aby był jeszcze publiczny lub chcemy, aby zobaczyli go tylko ci, którzy udostępniają link.

Z tego powodu YouTube oferuje innowacyjne narzędzie, dzięki któremu możesz zmieniać prywatność swoich filmów, kiedy tylko chcesz.

Jakie funkcje można skonfigurować z zachowaniem prywatności filmów?

Platforma YouTube oferuje wiele różnych funkcje, które możesz zastosować do swoich filmów podczas konfigurowania prywatności. Jednak te funkcje mogą się różnić w zależności od rodzaju prywatności, jaką ustawisz w swoich filmach.

Istnieją trzy różne rodzaje prywatności, wśród nich możesz umieszczać swoje filmy publiczne, prywatne i niepubliczneDlatego poniżej opiszemy, jakie funkcje możesz zastosować w każdym z nich:

Udostępnij adres URL

Jeśli tego chcesz nikt nie udostępnia adresu URL Twojego filmu, idealnym rodzajem prywatności dla Twojego filmu jest typ „Prywatny”, dzięki któremu możesz udostępniać swój prywatny film tylko tym, którzy otrzymają adres URL bezpośrednio od Ciebie. Z drugiej strony, niepubliczne lub publiczne filmy wideo można normalnie udostępniać za pośrednictwem adresu URL.

Dodaj do sekcji kanału

Podobnie jak w przypadku poprzedniej funkcji, możliwość dodania filmu do sekcji kanału nie możesz go zastosować, jeśli Twój film jest prywatny. Jednak w przypadku filmów, których prywatność jest ustawiona na „Publiczne” lub „Nie wymienione”, jeśli możesz zastosować do nich tę funkcję.

Pojawia się w wyszukiwaniach

Jeśli tego chcesz Twoje filmy są polecane, pojawiają się w wynikach wyszukiwania lub na powiązanych listach filmówMożesz przejść do opcji prywatności wideo i umieścić je „Publiczne”. Jeśli jednak Twój film jest prywatny lub niepubliczny, nie pojawi się w wynikach wyszukiwania ani w żadnym z wyżej wymienionych wykazów.

Jest opublikowany na Twoim kanale

Z drugiej strony, jeśli chcesz przesłać film i opublikować go na swoim kanale YouTube, jedyną opcją oferowaną przez tę funkcję jest umieszczenie publicznego filmu wideo. Filmy, które są prywatne lub nie są wymienione na liście, nie zostaną opublikowane na Twoim kanale YouTube i możesz je oglądać tylko po zalogowaniu się na swoje konto.

Pojawia się w kanale subskrybenta

Jeśli chcesz, aby Twoje filmy pojawiały się w kanale subskrybentów, będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zostało skonfigurowane jako „Publiczne”. Jeśli Twoje ustawienia wideo to „Prywatny” lub „Nie wymieniony”, Twoi subskrybenci nie będą mogli go oglądać.

Można na nim zamieszczać komentarze

Wreszcie, jeśli chcesz, aby ci, którzy widzą Twoje filmy, wchodzili w interakcję w komentarzach lub po prostu zostaw jeden na nim, możesz umieścić swoje filmy w trybie „Publiczny” lub „Nie wymieniony”. Jeśli jednak Twoje filmy zostały skonfigurowane tak, aby pozostały prywatne, oprócz tego, że Twoi subskrybenci nie będą mogli ich oglądać, nie będą też mogli ich komentować.

Jaką prywatność mają filmy publikowane w YouTube?

Przesyłając film na platformę YouTube, zostanie on: pozwala użytkownikowi wybrać rodzaj prywatności chcesz, aby Twój film był właścicielem. Te rodzaje prywatności pozwolą lub zabronią zastosowania niektórych funkcji do filmu wideo, takich jak te opisane powyżej, zazwyczaj są to:

prywatność wideo na youtube

Filmy publiczne

Filmy publiczne pozwalają każdemu, kto korzysta z platformy YouTube, mieć do niej dostęp, mogą oglądaj, komentuj, a nawet udostępniaj wideo z Twoimi przyjaciółmi. Gdy opublikujesz film publiczny, pojawi się on zarówno w kanale Twoich subskrybentów, jak i na listach polecanych lub powiązanych filmów oraz w wynikach wyszukiwania.

Prywatne filmy

Jeśli chcesz zachować prywatność swoich filmów, to ustawienie jest właściwe, ponieważ podczas korzystania z niego tylko Ty i osoba, którą chcesz, możesz zobaczyć wideo na swoim kanale. Umieszczając swoje filmy jako prywatne, nie pojawią się one na żadnej liście, ani w wyszukiwaniach ani w kanale subskrybenta, ponadto żaden użytkownik nie będzie mógł dodawać do niego komentarzy.

Filmy niepubliczne

Ostatnie ustawienie prywatności, które możesz zastosować do swoich filmów w YouTube, to „Brak na liście”. tylko osoby posiadające link do Twojego filmu będą mogły go zobaczyć i podziel się nim. Jednak przy tym ustawieniu Twoje filmy nie pojawią się na liście „Filmy” na stronie głównej Twojego kanału ani w wynikach wyszukiwania, chyba że ktoś inny dodał je do listy publicznej.

Jak ustawić prywatność moich filmów na YouTube?

Zmień lub ustaw prywatność swoich filmów z YouTube Jest to bardzo proste i możesz to zrobić kiedy chcesz i z dowolnego urządzenia, czy to telefonu komórkowego, czy komputera lub komputera.

Na telefonie komórkowym

Zmiana ustawień prywatności filmów z telefonu komórkowego z systemem Android lub iOS jest bardzo prosta, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

aplikacja youtube

  • Aby rozpocząć, musisz zainstalować aplikację mobilną YouTube na swoim telefonie komórkowym i wejść na swoje konto, a następnie przejść do „Biblioteka ”i wybierz opcję„ Moje filmy ”.
  • Znajdź film, którego prywatność chcesz zmienić, wybierz opcję Więcej, oznaczoną trzema (3) kropkami i naciśnij opcję „Edytuj”.
  • Na koniec wejdź w Ustawienia prywatności i wybierz sposób, w jaki chcesz, aby Twój film był publikowany, publiczne, prywatne lub niepubliczne, a na koniec naciśnij „Zapisz”, aby wszystkie zmiany zostały wykonane pomyślnie.

W komputerze

Jeśli chcesz zmienić ustawienia prywatności swoich filmów z komputera lub PC, wystarczy wykonać następujące kroki, które zajmie tylko kilka minut:

  • Wejdź na platformę Studio YouTube i zaloguj się, a następnie wybierz opcję „Treść” znajdującą się po lewej stronie.
  • Znajdź film, dla którego chcesz skonfigurować swoją prywatność i na koniec przejdź do sekcji „Widoczność” wybierz, czy chcesz, aby była publiczna, prywatna czy nie wymieniona i naciśnij „Zapisz”, aby zmiany zostały wprowadzone.

Jak mogę udostępnić moje nieprywatne filmy z YouTube?

Filmy nieprywatne lub lepiej znany jako „Niepubliczny” lub „Ukryty”, bardzo łatwo je udostępniać, a ponadto udostępnianie linku do ukrytego filmu wideo oznacza, że ​​każdy, kto jest właścicielem linku do Twojego filmu, będzie mógł go wyświetlić. Aby udostępnić link do swojego nieprywatnego filmu, wystarczy wykonać następujące kroki, które wyjaśnimy poniżej:

studio youtube

  • Zaloguj się na swoje konto YouTube Studio, wybierz opcję „Treść” i wyszukaj wśród swoich filmów ten, który chcesz udostępnić znajomym
  • Następnie wybierz menu reprezentowane przez trzy (3) kropki i naciśnij „Pobierz link do udostępnienia”Na koniec wystarczy wysłać link do każdego, kto chce zobaczyć swój film.

Każdy, kto uzyska link do Twojego filmu, będzie mógł go wyświetlić, jednak nie pojawi się on w polecanych ani w wyszukiwarkach platformy.